Od kiedy odkryto, że wiele przykrych dolegliwości pokarmowych spowodowanych jest przez wyraźne niedobory błonnika, produkty zawierające te substancje są jednymi z najczęściej kupowanych artykułów określanych potocznie jako zdrowa żywność. Na półkach sklepowych i aptecznych znaleźć można wiele takich właśnie produktów, ale nie wszystkie z nich zawierają ten najwartościowszy błonnik. Jednym z producentów, których asortyment można polecić, jest Microstructure. Dzięki wymyślonej w firmowych laboratoriach technologii pozyskuje w toku produkcji naturalny błonnik. Uzyskuje się go z różnych roślin. Jednym z produktów zawierających tę cenną substancję jest mąka owsiana. Będąc źródłem zdrowotnego błonnika, nie zawiera zarazem glutenu, dzięki czemu powstające z jej użyciem pieczywo może być spożywane przez osoby z nietolerancją tego składnika. Mąka owsiana oprócz błonnika zawiera też wartościowe białko, tłuszcz i aminokwasy, powinna więc jak najczęściej gościć w codziennym jadłospisie każdego z nas.